Hoe ga je om met kritiek?

Als iemand jou een heel lelijk paar sokken cadeau geeft, zeg je ‘dankjewel’. Of je ze daarna draagt is aan jou.

Met kritiek gaat het ook zo. Je krijgt misschien heel lelijke kritiek, die naar jouw idee niet bij je schrijfwerk past. Toch zeg je ‘dankjewel’. Of je daarna wat met de kritiek doet is aan jou.

Kritiek is echt net een cadeau! Het antwoord op Hoe ga je om met kritiek is dus simpel: je doet net of het een cadeau is.

Soms blijkt zelfs dat die kerstsokken best meevallen.
Soms blijkt zelfs dat die kerstsokken best meevallen.

 

Kritiek is nodig

Je hoeft je niet te schamen als niet alles wat je schrijft gelijk goed is. Sterker nog: zelfs de beste auteurs laten hun schrijfwerk door iemand nakijken. Ze schrijven komma’s of woorden verkeerd, maken typfoutjes, moeten soms hun halve boek herschrijven voordat het in de winkel ligt, en denken soms dat ze nooit meer iets goeds kunnen schrijven. Het is dus heel normaal om kritiek te krijgen, hoe goed je ook mag zijn en hoeveel talent je ook hebt.

Je kunt jezelf pas verbeteren als iemand eerlijk zegt wat hij of zij van je schrijfwerk vindt. Als iedereen alleen maar ‘wat leuk’ en ‘wat schrijf je goed’ zegt, kom je niet verder.

 

Wat kun je leren van kritiek?

Het is goed om te weten dat kritiek altijd een positieve kant heeft. Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat iemand je verhalen helemaal niet spannend vindt, of dat iemand vindt dat je hoofdpersonen niet grappig zijn. Toch kun je ervan leren.

 

Voorbeeld: iemand vindt dat je verhalen niet spannend zijn.

Stap 1: je vraagt op welke stukken je verhaal niet spannend is. Lees vervolgens zelf je verhaal heel streng na. Klopt het wat de ander zegt? Kun je misschien een spannende gebeurtenis toevoegen, of de sfeer van het verhaal beter omschrijven?

Stap 2: je herschrijft je verhaal en laat het opnieuw lezen. Ook laat je er nog iemand naar kijken.

 

 

Wat als je slechte kritiek krijgt?

Vraag altijd om verduidelijking. Zorg ervoor dat je snapt wat de ander bedoelt. ‘Je schrijft niet goed’ is bijvoorbeeld niet duidelijk. Vraag: ‘Wat vind je precies niet goed?’ Blijf doorvragen tot je precies weet wat de ander niet mooi, goed, spannend of juist saai vindt aan wat je schrijft. Met die tips kun je jezelf verbeteren.

 

Hoe ga jij om met kritiek?