Hoe schrijf je meerdere boeken tegelijk?

Laatst kreeg ik de vraag weer. Hoe ik dat doe, meerdere boeken tegelijk schrijven? Eigenlijk is het antwoord heel simpel, en ik verklap het geheim met alle plezier! 😉

 

Hoe schrijf je meerdere boeken tegelijk?

Als mensen me dit vragen, bedoelen ze eigenlijk: hoe zorg je ervoor dat niet alle verhaallijnen door elkaar lopen? Hoe onthoud je welk stukje verhaal bij het ene boek hoort en welke bij het andere?

Om het antwoord te geven, leg ik het uit met een voorbeeld. Hiervoor moet je zelf ook even nadenken. Neem vier vrienden in je hoofd. Schrijf hun namen op papier (of onthoud ze gewoon even). Gedaan?

 

De vier vrienden

Als ik je nu zou vragen om van twee van die vrienden te vertellen wat ze doen, en wat ze de laatste tijd beleefd hebben, zou je dat dan weten? Waarschijnlijk wel. Denk je dat je per ongeluk over je ene vriend een verhaal zou vertellen dat bij de andere vriend hoort? Waarschijnlijk niet.

Ik neem nu als eigen voorbeeld de vier boeken in de serie Zomers in Zuid-Frankrijk. Ik noem de hoofdpersonen hiervan mijn vrienden. Jamie, Melissa, Janna en Lily zijn dus de namen die ik in mijn hoofd heb.

Elk van mijn personages voelt als een echt persoon. Ik leef met mijn hoofdpersonen mee en ik mag zo diep in hun hoofd kruipen, dat ik alles van hen weet. Zo weet ik dat Janna heel anders op bepaalde situaties zou reageren dan Lily. Melissa en Lily zouden denk ik goed met elkaar op kunnen schieten als ze elkaar zouden ontmoeten. Jamie is de jongste van de vier en zou het denk ik het beste met Janna kunnen vinden.

 


 

Meerdere boeken schrijven

Als ik dus, zoals nu, met drie boeken tegelijk bezig ben, geeft dat niets. In elk boek speelt iemand anders de hoofdrol. Voor elk boek heb ik een andere ‘vriend’ in mijn hoofd. Zo houd ik alle verhalen gescheiden. Uiteindelijk best simpel, toch?

Het enige verschil met echte vrienden is dat ik zelf de verhalen van mijn personages verzin. Dat betekent dus dat ik af en toe wat informatie moet opschrijven. Het gaat dan om dingen die ik misschien ook wel van een vriend of vriendin zou vergeten, zoals wat voor kleur ogen ze hebben of hoe oud ze ook alweer precies zijn.

 

Makkelijk zat!

Het antwoord op ‘hoe schrijf je meerdere boeken tegelijk’ is dus uiteindelijk heel simpel! Iedereen kan het. Het enige wat je moet onthouden, is dat je elk hoofdpersonage als vriend kunt zien, en dat je soms even op moet schrijven wat bij welke vriend hoort. Natuurlijk werkt dit het best als je je hoofdpersonen zo levendig mogelijk voor kunt stellen – en daar wordt je verhaal alleen maar beter van. 🙂

 
Lees hier meer schrijftips >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *