Speech boekpresentatie Janna

Zoals beloofd de speech van de boekpresentatie! Alle foto’s bekijk je hier.

cropped-Proud2bme_copy.jpg

Janna is een bijzonder boek voor mij. In mijn hoofd ben ik er al jaren mee bezig.

Ik zal jullie eerst iets vertellen over een supermarkt in Bergen die eigenlijk geen supermarkt is. Het is een minimarkt, ongeveer zo groot als een campingsupermarkt. Toch hebben ze er alles, heb ik inmiddels ontdekt. Elke ochtend als ik langs die kleine supermarkt fietste, rook ik verse croissantjes. Verse croissantjes doen mij denken aan zomers in Zuid-Frankrijk. Vroeger ging ik met mijn ouders en zusjes naar Frankrijk en haalden we vaak croissantjes bij de campingwinkel voor het ontbijt. Die aten we dan voor de tent. Al na die eerste keer dat ik de croissantjes rook, wist ik dat Janna moest beginnen met de geur van verse croissantjes, en elk keer als ik weer die lucht opsnoof, bedacht ik in mijn hoofd een nieuw stukje over het verhaal van Janna.

Het boek begint niet voor niets met croissantjes. Janna is namelijk best veel bezig met eten. In het boek start ze een eigen blog over gezond eten en ze krijgt daar leuke reacties op.

Als ik nu zeg superfoods, suikervrij eten, puur eten, het Paleo-dieet of de Paleo-levensstijl… dan denk ik dat jullie die termen allemaal al voorbij hebben horen komen. Ik heb zelf negen jaar anorexia gehad en in de tijd van mijn eetstoornis las ik heel veel over eten. Het allermeest las ik verpakkingen van producten in de winkel, zodat ik wist waar de minste calorieën in zaten. Maar: als ik online zocht naar informatie over afvallen of gezonder eten, kon ik lang niet zoveel vinden als wat er nu op internet staat. Jammer genoeg betekent een populair onderwerp ook dat er veel onzin over geschreven wordt. Om die reden en omdat ik wilde weten hoe het voor Janna zou zijn om een blog over gezond eten te beginnen, ben ik zelf ook een blog gestart over gezonder eten. Als jullie vandaag het boek Janna kopen, krijgen jullie er van mij een kaartje bij met op de achterkant een handig lijstje met goede suikervervangers. Niet omdat je nooit meer suiker moet eten, maar omdat het goed kan zijn om bewuster met eten om te gaan. Jullie kunnen op gezondergenieten.nl meer lezen over Janna en over hoe ik zelf over gezonder eten, bewegen en afvallen denk.

 

Dan weer terug naar Janna, waar het vandaag om draait. Er zijn natuurlijk heel veel boeken over eetstoornissen. Ik wilde daar geen boek over schrijven. Ik wilde juist kijken hoe ik iemand, die zelf niet door heeft dat zij – of hij – niet gezond met eten bezig is, kon helpen om die ongezonde gedachten te herkennen. Tegelijkertijd wilde ik ook niet dat het een heel ‘zwaar’ boek zou worden. Ik hoop dat iedereen die het boek leest en zich in Janna herkent leert hoe belangrijk zelfvertrouwen voor je is, en dat daarna de rest vanzelf makkelijker wordt.

Hebbanchicklit

Tot mijn grote verrassing heeft mijn boek al voor de officiële presentatie van vandaag een recensie gekregen en ik wil daar twee stukjes van met jullie delen.

Lekkerlezen.net, Ada Siebelink (13 november 2014)

Vanuit dat punt benaderd, draait “Janna” vooral om zelfvertrouwen en wat het al dan niet hebben daarvan betekent voor de keuzes die je maakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de waarde van dit boek in die les ligt.

Dit boek is geschikt voor kinderen op de middelbare school om nog op tijd van de fouten van Janna (en Jacobse zelf) te leren terwijl ze genieten van feelgood romantiek.

 

Ik ben erg blij met deze beoordeling, want dat betekent dat ik erin ben geslaagd om het boek luchtig te houden er toch mijn boodschap over te brengen. Daarom hoop ik dat iedereen het boek met veel plezier leest. Daarbij hoop ik dat als je iemand van twaalf kent die graag een fris zomerboek leest in de winter, je het boek aanraadt of cadeau doet, want stel dat er zelfs maar één lezer is die zichzelf in Janna herkent én zichzelf kan corrigeren in ongezond eetgedrag, dan denk ik dat daarmee al iets belangrijks is gewonnen. Zoals ik in een interview over het boek al zei: beter voorkomen dan genezen. En ik kan het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *