Kinderboekenweek 2016

Het thema van de Kinderboekenweek 2016 is opa en oma. Mooi dus dat in Lily opa’s en oma’s een grote rol spelen, met in het bijzonder de opa van Lily. De Kinderboekenweek 2016 is van woensdag 5 oktober tot en met zaterdag 15 oktober. 

 

Schrijver op bezoCaptureek

Ook tijdens de Kinderboekenweek 2016 kunnen scholen een verzoek indienen voor een auteursbezoek. Dit kan tijdens de Kinderboekenweek of er vlak voor of na. Met het thema opa en oma kan in elk geval veel worden gedaan. In Lily draait één verhaallijn om de grootouders van de hoofdpersoon. Lily voelt zich erg met haar opa en oma verbonden. Als haar oma is overleden en het met opa steeds slechter gaat, wil ze liever niet met vakantie. Wat als de opa die ze ooit kende straks compleet is verdwenen? Toch beleeft ze een bijzondere zomer in Zuid-Frankrijk, waarin ze meer over zichzelf ontdekt.

Lily is geschikt voor lezers vanaf 12/13 jaar.

Lees hier meer over Lily >>>

Vraag direct een schoolbezoek aan >>>

 

 

Mogelijkheden voor een auteur in de klas tijdens Kinderboekenweek 2016

  • Ik vertel over het hele boekenproces – van eerste letter tot boek in de winkel. Leuk voor klassen met veel kinderen die zelf willen schrijven! (1,5 uur)

  • Als voorbereiding leest de klas Lily. Ik bespreek de verschillende verhaallijnen en ga in op de verhoudingen met grootouders. Wie heeft zijn/haar opa en oma nog? Wat voor rol spelen zij in je leven? Is het normaal of juist bijzonder dat Lily haar grootouders zo belangrijk vindt? Geschikt vanaf groep 8/brugklas. (1 lesuur of 45-50 minuten)

  • Ik geef de creatieve workshop Bestseller! Kinderen mogen zelf hun bestseller in elkaar zetten. Het eindresultaat: een hele boekenkast vol bestsellers, inclusief flapteksten, omslagafbeeldingen en… een leuke vervolgopdracht om het bijbehorende verhaal te schrijven. Ook presenteren de leerlingen hun eigen boek middels een verkooppraatje voor de klas, zodat iedereen het straks wil kopen. Ze leren onder meer goede titels verzinnen, tot de kern van een verhaal komen in de flaptekst, en ze leren meer over marketing. Leuk vanaf groep 5/6.  (2,5 uur)

  • De klas gaat vooraf aan de slag met het ultieme interview. Vooraf wordt er gebrainstormd door de groep: wat voor vragen zijn er nog niet eerder aan een schrijver gesteld? Welke vragen móet je stellen? Wat maakt een vraag goed? Wat maakt een vraag origineel? Eindresultaat: een lijst met de beste vragen voor een auteur. Deze brainstorm kan in eigen tijd met de klas worden gedaan, of ik kan dit begeleiden. Natuurlijk geef ik uiteindelijk antwoord op alle vragen. (1 tot 3 uur)

  • Ik vertel de klas naar aanleiding van het boek Janna meer over eetstoornissen en hoe je een beginnende eetstoornis kunt herkennen. In groepjes bespreken de leerlingen hun eigen ervaringen met gezond eten. Indien er een keuken aanwezig is, maken de leerlingen gezonde koekjes naar dit recept(1,5 tot 2,5 uur)

 

Overige mogelijkheden

Heb je andere ideeën van een schrijversbezoek? Je kunt altijd een speciaal verzoek indienen. Ik kan bijvoorbeeld komen voorlezen uit eigen werk, vertellen over het schrijfproces, vertellen over mijn boeken, vertellen over mijn vertalingen, hoe het is om fulltime voor jezelf te werken… Je mag me natuurlijk ook buiten de Kinderboekenweek om op bezoek vragen.

 

Een schoolbezoek aanvragen kan via de SSS. Klik hier om gelijk naar de pagina van Maresa Jacobse te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *